Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vertelt deze maand over wat zij meemaakt bij het uitoefenen van haar beroep.
Ontwikkelingen in het verloskundig vak staan niet stil. Kregen vrouwen vroeger bij hoge uitzondering een echo, tegenwoordig is dit zeer gebruikelijk en niet meer weg te denken uit de praktijk. Het gebeurt dan ook regelmatig dat opa’s en oma’s meekomen naar een echo afspraak van hun kind of kleinkind en hun ogen uitkijken.
Rond 8 weken zwangerschap krijgen de meeste vrouwen de mogelijkheid voor een eerste echo, waarna er daarna rond 10 a 11 weken zwangerschap een termijnecho plaats vindt om de uitgerekende datum vast te stellen. Sinds september dit jaar is er de mogelijkheid bij gekomen om een 13-weken echo te laten doen.
De 13-weken echo gaat in Nederland van start als een wetenschappelijke studie. In deze studie wordt gekeken naar de voor- en nadelen van een vroege ‘gezondheidscheck’ bij de ongeboren baby. Het idee erachter is dat het voor (aanstaande) ouders gunstig kan zijn om in een vroeg stadium van de zwangerschap te weten of de baby een lichamelijk probleem heeft.
De 13-weken echo is als het ware een aanvulling op de al langer bestaande 20 weken-echo. Mijn collega Femke Brust, verloskundig-echoscopist, is al jaren gespecialiseerd in de 20-weken echo en daarom is de nieuwe 13-weken echo zeker aan haar toevertrouwd.
Zwangere vrouwen die tussen de 12 weken en 3 dagen en 14 weken en 3 dagen zijn komen hiervoor in aanmerking. Uiteraard gaat dit nieuwe onderzoek voor ons als verloskundigen ook een hele nieuwe ervaring zijn. Wij zijn dan ook benieuwd naar de reacties van de zwangeren en partners. Wie weet kijken zij wel net zo hun ogen uit als die opa’s en oma’s.
Bron: de Drontenaar
Uitgave: September