Borstvoedingsproducten


In sommige gevallen is het nodig om een borstvoedingshulpmiddel te gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld een borstkolf of tepelhoedje zijn. Via verloskundigenpraktijk Morgenland is het mogelijk om borstvoedingshulpmiddelen aan te schaffen. De verloskundigen hebben veel hulpmiddelen bij zich tijdens de huisbezoeken die in de kraamweek plaats vinden. Op deze manier kan er snel een hulpmiddel worden ingezet. Hieronder wordt een overzicht van de producten weergegeven en is te zien dat producten van het merk ARDO en MEDELA verkrijgbaar zijn. Alle weergegeven producten zijn op voorraad aanwezig op de praktijk. Sommige zorgverzekeraars vergoeden de aanschaf van een borstkolf als deze aangeschaft wordt via een lactatiekundige, wat ook bij verloskundigenpraktijk Morgenland het geval is.

Een overzicht van de producten zijn die verloskundigenpraktijk Morgenland aanbied.

Tepelhoedjes maat S, M of L

MEDELA

Een tepelhoedje, bestaande uit siliconen, heeft een tepelvormige vorm zodat deze gemakkelijk over de tepel geschoven kan worden. In verschillende situaties kan een tepelhoedje uitkomst bieden. Bijvoorbeeld als een kindje te vroeg geboren is of als de moeder vlakke tepels heeft. Het tepelhoedje heeft een uitsparing zodat het neusje vrijkomt tijdens het drinken aan de borst. Het tepelhoedje is in verschillende maten te verkrijgen, namelijk S, M en L. De verloskundige kan inschatten welke maat tepelhoed geschikt is, dit staat namelijk los van de cupmaat van de borst. In de verpakking zijn twee tepelhoedjes en een bewaar-bakje aanwezig. 

€ 9,95

ARDO care Lanoline

ARDO

Als er sprake is van een wondje/kloofje op de tepel dan is het prettig om zalf te gebruiken. Tepelzalf op basis van lanoline (wolvet) is hiervoor het meest geschikt. ARDO care Lanoline zalf is 100% natuurlijk. Na het voeden kan dit op de tepel(s) worden aangebracht. Een dun laagje aanbrengen op de tepel is voldoende. Indien er bij de volgende voeding nog wat zalf aanwezig is, hoeft dit niet te worden verwijderd. Ook kan de zalf gebruikt worden om andere droge plekken op de huid of lippen te hydrateren. De zalf wordt geleverd in een tube van 30 gr.

€ 8,95

Multi-Mam compressen (12 st.)

Multi-Mam

Multi-Mam kompressen ondersteunen bij gevoeligheid of beschadiging van de tepel. Het kompres bevat een bio-actieve gel die de pijn verzacht en het herstel van de tepel versneld. De kompres werkt tevens verkoelend en kan tussen de voedingssessies door op de tepel worden gedragen. Na zo’n 24 uur dienen de kompressen verwisselt te worden. Elk kompres is apart verpakt in een sachet. Een doosje bevat 12 sachets.

€ 9,95

Moedermelkcollector

Medela

De moedermelkcollector is een hulpmiddel voor het opvangen van moedermelk zodra de vrouw toeschiet en de baby aan één borst drinkt. Door het gebruik van de collector aan de andere borst, gaat er geen melk verloren. De siliconen collector blijft door de zuignap aan de borst zitten en kan gebruikt worden met een extra hangkoord. De moedermelkcollector is zeer eenvoudig in gebruik doordat deze alleen eenmaal bevestigd hoeft te worden. Het is geen borstkolf, er wordt een eenmalig vacuüm gecreëerd bij het plaatsen. Er kan 100 ml moedermelk worden opgevangen en de collector is van BPA-vrij materiaal gemaakt.

€ 14,95

 

Amaryll handkolf

ARDO

De Amaryll handkolf is een kolf waarbij de spierkracht van de vrouw nodig is om een zuigbeweging te creëren. Doordat de vrouw de hendel van de kolf afwisselend in knijpt en loslaat maakt de kolf een zuigbeweging. Op deze manier kan er gekolfd worden zonder netstroom, batterijen of accu. De Amaryll handkolf is alleen enkelzijdig te gebruiken. In vergelijking met een elektrische kolf is de handkolf minder krachtig waardoor de borst beperkt geleegd kan worden. Dit zorgt ervoor dat een handkolf met name voor incidenteel gebruik geschikt is. Dankzij de draaibare hendel is de Amaryll voor zowel rechts- als linkshandige gebruiksters en voor vrouwen met kleine handen te gebruiken.

€ 29,95

Dubbelzijdige afkolfset

ARDO

De dubbelzijdige afkolfset is een persoonlijke set die kan worden aangeschaft bij gebruik van de huurkolf Carum. Deze afkolfset komt in direct contact met de moedermelk en dient daarom door iedere vrouw afzonderlijk te worden aangeschaft. De afkolfset is naast gebruik bij de Carum huurkolf ook te gebruiken als onderdeel van de Calypso kolf. Als het na gebruik van de huurkolf gewenst is om de Calypso kolf te kopen dan kan hiervoor een losse Calypso motorunit worden gekocht. De dubbelzijdige afkolfset kan dan worden aangesloten op de losse Calypso motorunit om een dubbelzijdige Calypso kolf te creëren.  

€ 39,95

Carum huurkolf huur per dag

ARDO

De professionele huurkolf Carum is uitermate geschikt voor het op gang brengen en houden van de moedermelkproductie. De dubbelzijdige kolf beschikt over een twee-fasen systeem en veel instellingsmogelijkheden. In de eerste fase, ook wel stimulatiemodus, wordt het toeschietreflex gestimuleerd. Zodra de melk is toegeschoten kan de kolf in de afkolfmodus worden gezet. In beide fasen is het zuigritme en de kracht apart van elkaar in te stellen. Op deze manier is de kolf ook te gebruiken bij vrouwen met zeer gevoelige of beschadigde tepels. 

Voor het huren van de Carum kolf wordt een borg van € 100,- gevraagd. Na het inleveren van de kolf wordt dit bedrag verrekend met de gemaakte kosten en zal het resterende bedrag geretourneerd worden. De huur van de kolf betreft € 2,50 per dag. Voor het gebruiken van de kolf is het nodig om een dubbelzijdige afkolfset aan te schaffen. De afkolfset bestaat uit het gedeelte dat op de borst geplaatst wordt (schelp, flesje, slangetje etc.) en bedraagt € 37,50. 

€ 2,50 per dag

Calypso motorunit los

ARDO

De Calypso motorunit los is te gebruiken als er al eerder een dubbelzijdige afkolfset is aangeschaft om te gebruiken bij de Carum huurkolf. De Calypso motorunit bestaat uit alleen de motorunit met netstroom adapter en dubbele flessenhouder die achter de motorunit kan worden bevestigd. Na het samenvoegen van de dubbelzijdige afkolfset en de losse Calypso motorunit zijn de functies identiek aan de dubbelzijdige Calypso kolf. De kolf is dan zowel enkel- als dubbelzijdig te gebruiken en werkt op netstroom of batterijen.

Van € 141,50 voor € 124,95

Calypso dubbelzijdig

ARDO

 • De Calypso dubbelzijdig is een dubbelzijdige elektrische kolf. Bij dubbelzijdig kolven worden beide borsten tegelijk gekolfd. Dit zorgt voor tijdbesparing, wat prettig kan zijn als er bijvoorbeeld op het werk gekolfd wordt. Als het gewenst is om enkelzijdig te kolven dan is dat bij deze kolf ook mogelijk. De bediening van de kolf is eenvoudig, bestaande uit een Vacuüm-knop en Cyclus-knop. Met de Vacuüm-knop is de zuigkracht in te stellen en met de Cyclus-knop het zuigritme van de kolf. De Calypso kolf heeft geen automatisch twee-fasen systeem, dit is alleen met handmatige bediening van de knoppen in te stellen. De Calypso is een kolf die weinig geluid maakt. De kolf is zowel op netstroom als op batterijen te gebruiken. De Calypso bestaat uit:

  • één motorunit
  • één dubbelzijdige afkolfset
  • één adapter
  • één dubbele flessenhouder die achterop de motorunit bevestigd kan worden

Van € 179,- voor € 164,95

 

Calypso dubbelzijdige kolf to go

ARDO

De Calypso to go is een complete set met kolf en bijbehorende attributen. Met de Calypso kolf is zowel enkel- als dubbelzijdig kolven mogelijk. De bediening van de kolf is eenvoudig, bestaande uit een Vacuüm-knop en Cylcus-knop. Met de Vacuüm-knop is de zuigkracht in te stellen en met de Cyclus-knop het zuigritme van de kolf. De Calypso kolf heeft geen automatisch twee-fasen systeem, dit is alleen met handmatige bediening van de knoppen in te stellen. De Calypso is een kolf die weinig geluid maakt. De kolf beschikt over een adapter maar is ook op batterijen te gebruiken. Daarnaast zijn bij deze set verschillende maten borstschilden meegeleverd zodat er kan worden uitgeprobeerd welke maat het prettigst kolft. De zes bijgeleverde flessen maken het makkelijk om borstvoeding te bewaren. De schoudertas bestaat uit meerdere praktische vakken en er zijn twee extra bewaarhoesjes meegeleverd om de motorunit en afkolfset in te bewaren. Daarnaast is de set inclusief koeltas met koelelementen. Als extra is er nog de mogelijkheid om de Calypso kolf om te bouwen naar een handkolf en kan de Amaryll kolf gecreeërd worden. De Calypso to go bestaat dus uit: 

 • één motorunit
 • één dubbelzijdige afkolfset
 • één adapter
 • één dubbele flessenhouder die achterop het motorunit bevestigd kan worden
 • verschillende maten borstschilden en inzetschilden
 • schoudertas met vakken en twee bewaarhoesjes voor motorunit en afkolfset
 • koeltas met koelelementen
 • zes bewaarflesjes 
 • Amaryll handkolf kit 

Van € 259,- voor € 239,95 

Alyssa dubbelzijdig

Ardo

De Alyssa dubbelzijdig is een dubbelzijdige elektrische kolf. Bij dubbelzijdig kolven worden beide borsten tegelijk gekolfd. Dit zorgt voor tijdbesparing, wat prettig kan zijn als er bijvoorbeeld op het werk gekolfd wordt. Als het gewenst is om enkelzijdig te kolven dan is dat bij deze kolf ook mogelijk. De Alyssa kolf heeft een automatisch twee-fasen systeem, waarbij er gemakkelijk tussen de fasen gewisseld kan worden. De bediening van de kolf is eenvoudig, bestaande uit een Vacuüm-knop en Cyclus-knop. Met de Vacuüm-knop is de zuigkracht in te stellen en met de Cyclus-knop het zuigritme van de kolf. Zodra de vrouw een prettige kolfinstelling heeft gevonden kan deze instelling worden opgeslagen door op de Memory Plus-knop te drukken. Hierdoor speelt de kolf bij de volgende kolfsessie dit instelprogramma af. Er is tevens een knop op de kolf voor automatische powerpumping. De Alyssa is te koppelen aan de MyArdo-app voor bediening van functies en extra uitleg over bijvoorbeeld powerpumping. De Alyssa is een kolf die weinig geluid maakt. De kolf heeft een geïntegreerde accu en is op netstroom te gebruiken. De ARDO Alyssa dubbelzijdig bestaat:

 • één motorunit
  één adapter
  dubbelzijdige afkolfset (waarbij zowel enkel- als dubbelzijdig kolven mogelijk is)
  usb oplaadkabel
  borstschild maat 26 mm en een 22 mm inzetschild

€ 189,95

 

Solo enkelzijdig

MEDELA

De Solo enkelzijdige borstkolf is een elektrische kolf met een twee-fasen systeem. De Solo is klein van formaat en is makkelijk te bedienen. De + en – knoppen zorgen ervoor dat de zuigkracht ingesteld kan worden. De knop met het druppeltje laat de gebruiker wisselen tussen de twee fasen. De eerste fase is de toeschietmodus en de tweede fase de afkolfmodus. In de toeschietmodus maakt de kolf snelle zuigbewegingen zodat de melk bij de vrouw begint te stromen (toeschieten). Zodra de melk druppelt kan de knop met de druppel worden ingedrukt waardoor de afkolfmodus start. In de afkolfmodus komen de zuigbewegingen minder frequent waardoor de borst zich goed kan legen. De Swing heeft een ingebouwde accu die 1,5 uur mee gaat indien volledig opgeladen en is daarnaast ook op netstroom te gebruiken. Bij de Solo kan één borst tegelijk worden geleegd gezien dit de enkelzijdige variant is. De Solo kolf bestaat uit:

 • één motorunit
 • één adapter
 • enkelzijdige afkolfset
 • usb oplaadkabel
 • borstschilden maat S (21 mm) en M (24 mm)

€ 129,95

Swing Flex Maxi dubbelzijdig

MEDELA

De Swing Flex Maxi dubbelzijdige borstkolf is een elektrische kolf met een twee-fasen systeem. De Swing Maxi is klein van formaat en is makkelijk te bedienen. De + en – knoppen zorgen ervoor dat de zuigkracht ingesteld kan worden. De knop met het druppeltje laat de gebruiker wisselen tussen de twee fasen. De eerste fase is de toeschietmodus en de tweede fase de afkolfmodus. In de toeschietmodus maakt de kolf snelle zuigbewegingen zodat de melk bij de vrouw begint te stromen (toeschieten). Zodra de melk druppelt kan de knop met de druppel worden ingedrukt waardoor de afkolfmodus start. In de afkolfmodus komen de zuigbewegingen minder frequent waardoor de borst zich goed kan legen. De De Swing Maxi heeft een ingebouwde accu die 1,5 uur mee gaat indien volledig opgeladen en is daarnaast ook op netstroom te gebruiken. Bij de Swing Maxi is het mogelijk om naast dubbelzijdig kolven ook de kolf enkelzijdig te gebruiken als dit gewenst is. De Swing Maxi kolf bestaat uit:

 • één motorunit
  één adapter
  dubbelzijdige afkolfset (waarbij zowel enkel- als dubbelzijdig kolven mogelijk is)
  usb oplaadkabel
  borstschilden maat S (21 mm) en M (24 mm)

€ 199,95

Freestyle Flex

MEDELA

 • De Freestyle kolf is een dubbelzijdige elektrische kolf. Deze kolf beschikt over het twee-fasen systeem, een toeschietmodus en afkolfmodus. De geheugenfunctie van de kolf zorgt ervoor dat de gebruikte instellingen kunnen worden onthouden voor de volgende afkolfsessie. Op deze manier hoeft er tijdens het kolven niet aan de bedieningsknopjes gezeten te worden. De kolf bevat een oplaadbare accu, waardoor deze volledig opgeladen maximaal 3 uur gebruikt kan worden. Dit kan handig zijn als er gekolfd moet worden op plekken waar geen netstroom aanwezig is. De Freestyle is klein van formaat en daardoor makkelijk mee te nemen. Bij de Freestyle kolf zit standaard een:

  • één motorunit, met oplaadbare accu (maximaal 3 uur)
  • één adapter met usbkabel
  • dubbelzijdige afkolfset
  • schoudertas met vakken
  • koeltas met koelelementen
  • vier bewaarflesjes
  • borstschilden maat S (21 mm) en M (24 mm)

Van € 299,- voor € 279,95

Freestyle Handsfree

Medela

De Freestyle Handsfree kolf is een dubbelzijdige elektrische kolf die na het plaatsen van de schilden ‘handsfree’ te gebruiken is. De borstschilden met opvangcups passen namelijk in een voedingsbh of – topje. Met een slang zijn de borstschilden verbonden aan de motorunit, die gemakkelijk in een broekzak te stoppen is. Deze kolf beschikt over het twee-fasen systeem, een toeschietmodus en afkolfmodus. De geheugenfunctie van de kolf zorgt ervoor dat de gebruikte instellingen kunnen worden onthouden voor de volgende afkolfsessie. Op deze manier hoeft er tijdens het kolven niet aan de bedieningsknopjes gezeten te worden. De kolf bevat een oplaadbare accu, waardoor deze volledig opgeladen maximaal 3 uur gebruikt kan worden. Dit kan handig zijn als er gekolfd moet worden op plekken waar geen netstroom aanwezig is. De Freestyle is klein van formaat en daardoor makkelijk mee te nemen. Bij de Freestyle Hansfree kolf zit standaard een:

 • één motorunit, met oplaadbare accu (maximaal 3 uur)
  één adapter met usbkabel
  dubbelzijdige afkolfset met opvangcups
  borstschilden maat S (21 mm) en M (24 mm)

€ 349,95

 

Personal Fit Flex Borstschilden S, L of XL

Medela

De Personal Fit Flex borstschilden zorgen ervoor dat vrouwen een borstschild kunnen gebruiken die passend is bij de tepel. De borstschilden zijn in de maten S (21 mm), L (27 mm) XL (30 mm) verkrijgbaar. Deze schilden zijn te gebruiken bij de MEDELA Freestyle Flex en Swing (enkel zijdig of dubbelzijdige variant). Het is raadzaam om de juiste maat borstschild te laten bepalen door een professional zoals een verloskundige of lactatiekundige.

€ 9,95

 

Moedermelkflesjes 3x 150ml.

ARDO Bottle Set

Deze afsluitbare bewaarflessen, bestaand uit BPA-vrij materiaal zijn praktisch voor het afkolven en hygiënisch bewaren van moedermelk. De moedermelkflesjes zijn verpakt per drie flessen met een inhoud van 150 ml. per flesje.

€ 12,95

Moedermelkflesjes 3x150ml.

MEDELA

De flesjes zijn onbreekbaar en verkrijgbaar in drie stuks van 150 ml. Ze kunnen worden gebruikt met alle borstkolven en spenen van Medela. De moedermelkflesjes zijn vaatwasser- en magnetronbestendig, en gemaakt van BPA-vrij materiaal. 

€ 14,00

Moedermelkbewaarzakjes 180 ml.

ARDO (20 st.)

De ARDO bewaarzakjes zijn ideaal om afgekolfde moedermelk in te bewaren. De bewaarzakjes bevatten een warmte-indicator om aan te geven wanneer de melk warm is. Een met moedermelk gevuld zakje staat zelfstandig. De zakjes zijn BPA-vrij. Een doosje bewaarzakjes bestaat uit 20 bewaarzakjes, waar 180 ml moedermelk in bewaard kan worden. 

 € 8,50

Moedermelkbewaarzakjes 180ml.

MEDELA (25 st.)

In een moedermelkbewaarzakje is melk gemakkelijk in de koelkast of vriezer te bewaren. De zakjes nemen weinig ruimte in en zijn te coderen met naam en datum. De zakjes zijn lekvrij door het dubbelwandige materiaal en dubbele zipsluiting. Daarnaast zijn de zakjes scheurbestendig en BPA-vrij. Een doosje bewaarzakjes bestaat uit 25 bewaarzakjes, waar 180 ml moedermelk in bewaard kan worden.

€ 10,50

Borstvoedingshulpset

MEDELA

De borstvoedingshulpset is een hulpmiddel om baby’s te leren uit de borst te drinken of om bijvoeding te geven aan baby’s terwijl ze aan de borst drinken. De hulpset kan om de nek van de moeder worden gehangen zodat het slangetje langs de borst en tepel kunnen worden geleid. Het slangetje kan vervolgens met een stukje luiertape (uit het kraampakket) worden vastgezet op de borst. De hulpset wordt gebruikt bij bijvoorbeeld te vroeg geboren baby’s of situaties waarbij de moeder nog geen melkproductie heeft en het al wel wenselijk is dat de baby ‘aan de borst’ drinkt.

€ 36,95

Het laatste nieuws


Uit de praktijk: huid

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer
Uit de praktijk: plan

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer