Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vertelt deze maand over wat zij meemaakt bij het uitoefenen van haar beroep.
Veel vrouwen zouden er voor tekenen: een zwangerschap zonder zwangerschapskwalen. De misselijkheid, bandenpijn of maagzuur slaan vrouwen het liefst over. Van te voren is niet in te schatten hoe soepel een vrouw de zwangerschap door komt.
Het belangrijkste is dat medisch gezien alles goed verloopt, de vrouw gezond blijft en het kindje zich goed ontwikkeld. Zolang dat het geval is nemen zwangeren de kwalen voor lief. Een zwangerschapskwaal waarvan veel vrouwen hopen dat zij hier geen last van krijgen is striae. Ook wel bekent als ‘zwangerschapsstriemen’.
Door de groei van de baby in de baarmoeder rekt de huid van de buik. Als er striae op de buik ontstaat groeit de buik zo snel dat de huid dit niet kan bijhouden en het onderhuidse bindweefsel scheurt. Met als gevolg dat vrouwen strepen op hun buik krijgen. In de zwangerschap zijn de strepen rood of paars van kleur, na de geboorte veranderd de kleur en worden de littekens van de striae lichter van kleur.
Striae kan voorkomen op de wel bekende BBBB-zone, waarbij de B’s staan voor borsten, buik, billen en benen. Gelukkig kan dit geen kwaad voor de zwangerschap en is het na tijdelijk jeuk op verse striae plekken enkel een cosmetisch ongemak.
Tijdens het spreekuur merk ik dat vrouwen erg opgelucht zijn als de striae uitblijft. Er word dan ook volop smeert met oliën en zalven om een poging te doen de striae te voorkomen. Ondanks dagelijks smeren kunnen vrouwen door de snelle groei de striemen krijgen. Het komt vaak voor, meer als de helft van de vrouwen krijgt ermee te maken. Laten we het daarom maar van de positieve kant bekijken en zeggen ‘de striae is een handtekening van je kind’. Iets om trots op te zijn dus.
Bron: de Drontenaar
Uitgave: April