• Je bevind je in
  • Nieuws
  • Bericht: Uit de praktijk

Uit de praktijk

Keuzes

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vertelt deze maand over wat zij meemaakt bij het uitoefenen van haar beroep.

Anno 2022 zijn er volop keuzes in de locatie om een kind te krijgen. Aanstaande ouders kunnen hierin, afhankelijk van de gezondheidssituatie van moeder en kind, hun wensen aangeven. Qua plek om te bevallen is er de keuze voor een thuisbevalling, waarbij ik of een collega van mij er als verloskundige bij is en we geassisteerd worden door een kraamverzorgende.

Het is mogelijk om poliklinisch te bevallen in een geboortehuis, wat zich in het ziekenhuis bevindt. Hierbij hebben wij als verloskundige ook de regie en worden we geassisteerd door een kraamverzorgende van het geboortehuis. De geboortes thuis en poliklinisch zijn voor vrouwen die een normaal verlopende zwangerschap en bevalling hebben.

Daarnaast zijn bevallingen medisch, in het ziekenhuis, van toepassing bij vrouwen waarbij er risicofactoren of complicaties zijn. Hierbij valt te denken aan een inleiding van de bevalling, pijnstilling met een ruggenprik of geboorte door een keizersnede. Bij medisch dragen wij de zorg over aan een gynaecoloog en zijn of haar team.

Het is ook mogelijk om half medisch te bevallen, hierbij bevalt een vrouw wel in een medische verloskamer maar met haar eigen verloskundige. Dit kan bij vrouwen met een kleine risicofactor, zoals medicijngebruik tijdens de zwangerschap. Bij half medisch worden wij geassisteerd door een verpleegkundige van het ziekenhuis.

Anno 2022 kan bevallen dus thuis, poliklinisch, half medisch en geheel medisch. En dan is het uiteindelijk nog afwachten hoe het in de praktijk uitpakt. Ik heb al vaak genoeg meegemaakt dat vrouwen zeggen tijdens de weeën, ‘Daniëlle, ik ga echt niet meer de auto in met deze weeën’. Waarop ik in de meeste gevallen gelukkig kan zeggen, ‘Dan blijf je toch thuis, het gaat goed met jou en de baby’. Op je keuzes mag je immers altijd terugkomen.

Bron: de Drontenaar
Uitgave: Maart

 

 

Het laatste nieuws


Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer