To do list


In de zwangerschap is er een hoop te regelen. Om niets te vergeten hier een aantal belangrijke dingen op een rij.

Moeders voor moeders

Om andere vrouwen te helpen met zwanger worden, is het mogelijk om je tussen de 6 en 11 weken zwangerschap aan te melden bij de organisatie Moeders voor Moeders. Deze organisatie zamelt urine in van zwangere vrouwen, waaruit medicijnen gemaakt kunnen worden voor vrouwen die moeilijk zwanger kunnen worden. Voor meer informatie over Moeders voor Moeders of voor aanmelding, is de website www.moedersvoormoeders.nl beschikbaar of kan gebeld worden met het gratis telefoonnummer 0800-0228070.

Kraamzorg

Voor kraamzorg tijdens en na de bevalling is tijdige inschrijving bij een kraamzorgorganisatie noodzakelijk, het liefst vóór 16 weken zwangerschap. Een kraamverzorgster assisteert bij een thuisbevalling, waarbij zij de verloskundige helpt met medische handelingen en de benodigde spullen klaarlegt. In de kraamweek begeleid een kraamverzorgster de ouders bij de zorg rondom de baby en voert zij medische controles uit.

Voor het inschrijven bij een kraamzorgorganisatie kan de organisatie direct benaderd worden of het kan via de zorgverzekeraar worden geregeld. Verloskundigenpraktijk Morgenland werkt samen met alle kraamzorgorganisaties in de regio. Als (aanstaande) ouders kan je zelf een kraamzorgbureau uitkiezen.

 

Erkenning

Indien er geen sprake is van geregistreerd partnerschap of een huwelijk is het van belang na te denken over erkenning. De vader kan het ongeboren kind erkennen door het vaderschap te laten registreren bij de burgerlijke stand van de gemeente. Erkenning is een voorwaarde om het ouderlijk gezag over het kind toegewezen te krijgen. Het is verstandig om dit al in de zwangerschap vast te leggen. De website van de gemeente Dronten geeft hier meer informatie over.

Zorgverzekering en kraampakket

Belangrijk is om de zorgverzekeraar op de hoogte te brengen van de zwangerschap. Het kan handig zijn om bij de zorgverzekering na te kijken of zwangerschapscursussen en een lactatiekundig consult worden vergoed. In veel gevallen wordt een kraampakket door de zorgverzekeraar gratis thuis bezorgd. Indien dit niet het geval is, is het mogelijk zelf een kraampakket aan te schaffen bij de drogist of Prénatal.

Het laatste nieuws


Uit de praktijk: huid

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer
Uit de praktijk: plan

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer