• Je bevind je in
  • Nieuws
  • Bericht: Uit de praktijk

Uit de praktijk

Surprise

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vertelt elke maand over wat zij meemaakt bij het uitoefenen van haar beroep.

Als je als vrouw zwanger wordt vallen er allerlei keuzes te maken. Gelukkig kunnen de meeste vrouwen deze beslissingen samen met hun partner nemen. Bijvoorbeeld de keuze;  ‘Willen we wel of niet het geslacht weten van de baby?’

Bij een zwangerschapsduur van 15 a 16 weken kan er een geslachtsbepalende echo worden afgesproken. Het is ook mogelijk om bij het 20-weken echo onderzoek het geslacht van de baby te horen te krijgen. Uiteraard is het geslacht een ‘bijzaak’ als je het vergelijkt met de gezondheid van de baby, gelukkig zijn we het daar allemaal over eens.

Sommige koppels kiezen ervoor om het geslacht niet te weten waardoor het een verassing blijft tot aan de geboorte. Als verloskundige ben ik dan ook niet op de hoogte van het geslacht. Mocht ik het toch toevallig zien op een echo, dan wil ik dat zo snel mogelijk weer vergeten. Ik schrijf het nergens in het dossier op, zo kan ik het ook niet onthouden. Dan is het bij de geboorte voor mij net zo’n grote verassing als voor de ouders.

Tegenwoordig weten de meeste ouders of ze een jongen of meisje krijgen. Het kan een praktische overweging zijn, bijvoorbeeld voor het inrichten van de babykamer. Alhoewel veel babykamers tegenwoordig ook ‘gender-neutraal’ worden ingericht.

Als ik bij ouders thuis ben, bijvoorbeeld tijdens de bevalling, vind ik het altijd speciaal als ik de babykamer mag zien. Een kamertje waar ouders veel liefde in hebben gestopt om het mooi te maken en waar dan nog een leeg wiegje in staat. Ik weet als verloskundige dan als één van de eerste dat het niet lang meer gaat duren voordat dat wiegje gevuld gaat worden. En ja, of het dan een jongetje of meisje zal zijn …  

 

Bron: de Drontenaar
Uitgave: Februari