• Je bevind je in
  • Nieuws
  • Bericht: Uit de praktijk

Uit de praktijk

Vroed

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vertelt deze maand over wat zij meemaakt bij het uitoefenen van haar beroep.

Naast verloskundige help ik vrouwen ook als lactatiekundige. ‘Lactatie’ is een Latijns woord waarbij je in de encyclopedie vertalingen vindt als: zogen, melkafscheiding of melkgift van een zoogdier aan haar jong. Het vrouwelijk lichaam die in staat kan zijn haar baby nog lange tijd na de geboorte te voeden, het blijft mij fascineren.

Mijn taak is  om moeders te helpen waarbij het voeden niet vanzelf gaat. Voor mij een mooie afwisseling met mijn werk als verloskundige. Terwijl ik ’s ochtends nog een prachtige bevalling van een eerste kindje op de baarkruk heb mogen begeleiden, ben ik ’s middags bij een gezin in huis om te helpen bij de borstvoeding.

Dit meisje, van negen dagen jong, heeft de eerste dagen aan de borst gezogen. Echter vanaf de vijfde dag na de geboorte lukt het niet meer en ‘weigert’ ze bij iedere poging. Anno 2023 is er gelukkig goede kolfapparatuur om de moedermelkproductie op gang te krijgen en houden. Maar op de lange termijn is het natuurlijk leuker een baby aan je borst te hebben dan een kolfapparaat.

Na het uitvragen van het verloop van de kraamweek en een mondonderzoek van de baby besluiten we aan de slag te gaan. Zoals verwacht laat de baby mij ook weiger-gedrag zien. Dit lijkt veroorzaakt doordat de baby het drinken uit de fles toch wel makkelijk vindt en daardoor de borst negeert, in combinatie met meerdere geforceerde aanlegpogingen.

Ik neem met ouders meerdere adviezen door. Even later ligt er een meisje heerlijk aan de borst te drinken, tot grote verbazing van de moeder. De volgende dag ontvang ik een enthousiaste mail van het gezin, ook zonder mijn directe hulp gaat het aanleggen goed. Ik zeg: weer een Lactatie geslaagd!

Bron: de Drontenaar
Uitgave: Maart

 

 

Het laatste nieuws


Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer