• Je bevind je in
  • Nieuws
  • Bericht: Uit de praktijk

Uit de praktijk

Let it go

Verloskundige Daniëlle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vertelt elke maand over wat zij meemaakt bij het uitoefenen van haar beroep.

‘Bevallen is de kunst van het loslaten’, is een bekende verloskundige-uitspraak. Een vrouw die weeën heeft kan zich het beste proberen over te geven aan de weeënkracht, hierdoor komen er allerlei bevorderende hormonen vrij. Het weeënhormoon oxytocine en pijnstillende hormoon endorfine komen vrij als een vrouw zich kan ontspannen en zich op haar gemak voelt. Het is niet voor niets zo dat de meeste geboortes ’s nachts beginnen, de vrouw is dan simpelweg meer ontspannen doordat er minder adrenaline aanwezig is. ’s Nachts is de partner vaak thuis, zijn de gordijnen dicht, staat de telefoon uit .. allerlei factoren die de ontspanning bevorderen.

Wat een factor is die ongemerkt voor adrenaline kan zorgen zijn andere kinderen uit het gezin die thuis zijn. Voor sommige vrouwen is dit zelfs een factor die de geboorte kan tegen houden. Zo was ik net na middernacht bij een gezin aangekomen nadat de vader mij gebeld had. De eerste geboorte was snel verlopen dus wij hadden deze ouders aangeraden ons op tijd te bellen. De vrouw staat aan het begin van haar bevalling en ik ben blij dat de ouders mij op tijd gebeld hebben. Ik zet rustig de spullen klaar en wacht tot het verder doorzet. De hele nacht blijft het weeënpatroon hetzelfde.

Om 6 uur ‘s ochtends wordt hun zoon wakker, waarna deze wordt opgehaald door opa. Een uur verder zijn de weeën op volle sterkte en wordt niet veel later een meisje geboren. Toch bijzonder als je het mij vraagt. Komende tijd ga ik mijzelf ook verdiepen in het loslaten en verwacht ik deze maand mijn eerste kindje te verwelkomen. En deze column, die kan ik in ieder geval met een gerust hart aan mijn collega’s overlaten.

Bron: de Drontenaar
Uitgave: Maart

 


 

Het laatste nieuws


Uit de praktijk: plan

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten verte...

Lees meer

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer