• Je bevind je in
  • Nieuws
  • Bericht: Uit de praktijk

Uit de praktijk

Nest

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vertelt elke maand over wat zij meemaakt bij het uitoefenen van haar beroep.

Een opruim-, schoonmaak- en koopdrang die vanaf de tweede helft van de zwangerschap begint en een hoogtepunt bereikt in het derde trimester. Dat is een definitie van…  ‘nesteldrang’. Mogelijk gaat er bij veel partners nu een belletje rinkelen, want hier krijgen veel vrouwen in meer of mindere mate mee te maken. Het is een soort oerinstinct dat ervoor zorgt dat vrouwen een goede omgeving voor hun baby willen creëren.

Ondertussen kan ik ook uit eigen ervaring spreken. Het is iets wat zich langzaam ontwikkeld en voor je het weet kom je er achter dat je er midden in zit. Als verloskundige ken ik maar al te goed de verhalen van zwangeren op het spreekuur die alle keukenkastjes gesopt hebben en alles wat er maar te strijken valt gestreken hebben, van babykleertjes tot aan de dekbedovertrekken.  

Verschillende lijstjes worden afgewerkt, zodat alles in huis is voordat de baby geboren wordt. Vooral als je je eerste kind krijgt is een ‘baby-uitzetlijst’ geen overbodige luxe als je nog enigszins overzicht wilt houden over alles wat er daadwerkelijk nodig is. Als zwangere weet ik zelf nu maar al te goed, dat je ineens het gevoel kan hebben dat iets echt gedaan ‘moet’ worden.

Het oud-papier, wat zich blijft opstapelen door al die online bestellingen aan babyspullen, moet dan ineens weggebracht worden. Of de babybox, die toch echt in dat weekend in elkaar moet staan. Arme partners, die zuchtend besluiten er toch maar in mee te gaan. Niet dat ze een andere keus hebben. Als ik samen met mijn man in de auto zit en hem vertel dat ik bezig ben met een column over nesteldrang, zit hij enigszins proestend achter het stuur en zegt hij: ‘Dat ga jij nooit redden met 300 leestekens!’.

Bron: de Drontenaar
Uitgave: April

 

 

 

Het laatste nieuws


Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer