• Je bevind je in
  • Nieuws
  • Bericht: Uit de praktijk

Uit de praktijk

Ooievaar

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vertelt elke maand over wat zij meemaakt bij het uitoefenen van haar beroep.

Het beroep van verloskundige wordt vaak geassocieerd met het symbool van een ooievaar. Dit is van oudsher misschien wel het meest makkelijke verhaal voor ouders om aan hun jonge kinderen uit te leggen als zij zich afvragen waar baby’s nou vandaan komen. Je zou haast zeggen; ‘Wie is er niet met dat idee groot gebracht?’

In de praktijk blijkt de ooievaar niet zomaar bij elk gezin langs te komen. Als verloskundige ontmoet ik op het kinderwensspreekuur regelmatig koppels met een nog onvervulde kinderwens. De cijfers laten zien dat een spontane zwangerschap bij zo’n 80% van de koppels binnen één jaar na aanvang van de kinderwens ontstaat.

Als je er over na denkt is het tot stand komen van een zwangerschap een uniek proces. Een vrouw is zo’n 24 uur per maand vruchtbaar gezien een eicel na de eisprong alleen de eerste 24 uur bevrucht kan worden door een zaadcel, die overigens alleen de eerste 48 uur na het vrij komen voor bevruchting kan zorgen. Deze details zullen we voor jonge kinderen nog maar even achterwege laten.

Gelukkig zijn er voor broers en zussen in spé tegenwoordig tal van leuke kinderboeken over de baby die bij hun mama in de buik zit. Al blijft de fantasie van ieder kind fascinerend. Zo had ik eens een jongetje op het spreekuur, die er van overtuigd was dat de baby uit mama’s grote teen zou gaan komen. Al had hij ook van de ooievaar gehoord, het verhaal van de grote teen leek hem plausibeler.

Echter in de kraamweek kwam hij terug op zijn theorie. Toen ik op kraamvisite kwam moest ik in de voortuin kijken, want ja, daar stond toch echt een grote houten… ooievaar!

Bron: de Drontenaar
Uitgave: December

 

 

 

Het laatste nieuws


Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer