• Je bevind je in
  • Nieuws
  • Bericht: Uit de praktijk

Uit de praktijk

Regelmatig

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vertelt elke maand over wat zij meemaakt bij het uitoefenen van haar beroep.

Als verloskundige ben je de vraagbaak voor (aanstaande) ouders. Mijn man hoort mij aan de diensttelefoon vaak dezelfde adviezen geven, zoals ‘Neem meer rust en gebruik een warme kruik of pittenzak om je buik te laten ontspannen.’. Hij weet dan al hoe laat het is, net als veel vrouwen die zwanger zijn geweest, dit gaat namelijk over ‘harde buiken’.

Deze term roept bij veel vrouwen vragen op en kan best even schrikken zijn als je hier voor het eerst mee te maken krijgt. Een ‘harde buik’ is een samentrekking van de baarmoeder waar de ongeboren baby in zit. Gezien de baarmoeder een spier is, zal deze bij samentrekken hard aanvoelen. Normaal gesproken is de baarmoeder zacht en soepel, en kan je deze makkelijk met een vinger indrukken. Bij een ‘harde buik’ trekt de baarmoeder dusdanig samen dat deze niet meer in te drukken is. Een baarmoeder kan incidenteel samentrekken, als reactie op de bewegingen van de ongeboren baby of door een plotselinge beweging van de moeder.

Zodra harde buiken vaak terugkomen wordt het een signaal om naar te luisteren. Vaak helpt het aanpassen van werkzaamheden, inlassen van extra rustmomenten en oplossen van stressfactoren om de baarmoeder weer soepel aan te laten voelen. Aan het einde van de zwangerschap zien we vaak een toename in ‘harde buiken’, dit noemen we ‘oefenweeën’ en is een normaal proces.

De oefenweeën helpen bij het indalen van de baby en voorbereiding op de bevalling. Zodra de ‘oefenweeën’ over gaan in echte bevallingsweeën komt er een regelmatig patroon in.  Dus zodra mijn man mij aan de diensttelefoon hoort zeggen; ‘Dus de weeën komen afgelopen uur elke vijf minuten en houden 60 seconden aan.’, dan weet hij dat ik op pad ga en voorlopig nog wel even weg ben. 

Bron: de Drontenaar
Uitgave: Maart