• Je bevind je in
  • Nieuws
  • Bericht: Uit de praktijk

Uit de praktijk

Splash

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vertelt elke maand over wat zij meemaakt bij het uitoefenen van haar beroep.

Soms is het voor (aanstaande) ouders lastig om in te schatten of de bevalling begonnen is. Een bevalling kan op verschillende manieren beginnen. Meestal begint een bevalling uit zichzelf en soms zijn er redenen waarom een gynaecoloog een bevalling in leidt of een geplande keizersnede doet.

Als een bevalling uit zichzelf begint dan gebeurt dit met het breken van de vliezen of met weeën. In 90% van de gevallen start de bevalling dan met weeën en in 10% met het verliezen van vruchtwater. In de praktijk moet ik toch vaak even grinniken als ik ontdek wat voor een idee (aanstaande) ouders hebben bij het ‘breken van de vliezen’.

Soms wordt er een complete stortvloed aan water verwacht en slapen ouders de laatste weken van de zwangerschap op een ingepakt matras. Gelukkig valt dit in de meeste gevallen wel mee en is een matrasbeschermer en extra handdoek op het matras voldoende.

Pas tijdens de weeën is verdere bescherming van het bed handig. Aan het eind van de zwangerschap is er naast de baby en de placenta ongeveer een liter vruchtwater in de baarmoeder aanwezig, welke er tijdens de bevalling geleidelijk uit komt. In een kraamverband is het vruchtwater dan gemakkelijk op te vangen.

Na het opvangen kunnen wij als verloskundige controleren of er sprake is van vruchtwaterverlies. In sommige situaties is dat overduidelijk. Ik kan me nog goed een barende vrouw herinneren, die tussen de weeën door even naar het toilet ging om haar blaas te legen. Vlakbij de badkamer wacht ik op haar. Terwijl ze van het toilet wil op staan horen we allebei ‘SPLASH’, gevolgd door een harde plons. Hier is geen twijfel over mogelijk  … de vliezen zijn gebroken!

Bron: de Drontenaar
Uitgave: Mei

 

 

 

Het laatste nieuws


Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer