Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vertelt elke maand over wat zij meemaakt bij het uitoefenen van haar beroep.
Zo’n 15% van de baby’s wordt in Nederland via een keizersnede, onder leiding van een gynaecoloog, in het ziekenhuis geboren. Er kunnen uiteenlopende medische redenen zijn waarom een keizersnede nodig is, bijvoorbeeld als de baby in dwarsligging ligt of als de bevalling op een natuurlijke manier niet lukt. Soms weten ouders in de zwangerschap al dat er een keizersnede gedaan wordt maar het kan ook voorkomen dat dit gedurende de bevalling pas duidelijk wordt.
In vaktermen wordt een keizersnede ook wel ‘sectio ceasarea’ genoemd. In mijn opleiding tot verloskundige heb ik vaak een ‘sectio’ mogen bijwonen gedurende de ziekenhuisstages. Ik weet nog goed de allereerste waar ik als jonge studente getuige van was. Gelijk aan het begin van m’n eerste dag stage op de operatiekamers werd ik, zonder enige introductie, een operatiekamer opgestuurd. ‘Ga daar eerst maar kijken, daar doen ze een sectio’, werd er tegen mij gezegd.
Voor ik het wist stond ik met blauw pak aan, mondkapje en haarnetje op in de operatiekamer. Waarna niet veel later een prachtig roze baby uit de buik van de moeder gehaald werd. Tot mijn grote verbazing toverde de arts niet kort daarna nog een baby uit de buik. ‘Daar is nummer twee’ zei hij, terwijl hij de baby in de lucht hield. Achter mijn mondkapje moest ik ontzettend lachen, daar had ik niet opgerekend, het was een tweeling!
In de praktijk begeleid ik als verloskundige regelmatig vrouwen die aan het herstellen zijn van een keizersnede. En ook al wisten deze ouders van te voren niet altijd dat de baby met een keizersnede geboren ging worden, gelukkig wisten zij wel van te voren of ze één of twee baby’s konden verwachten!
Bron: de Drontenaar
Uitgave: Oktober