• Je bevind je in
  • Nieuws
  • Bericht: Uit de praktijk

Uit de praktijk

Uniek

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vertelt deze maand over wat zij meemaakt bij het uitoefenen van haar beroep.

In Nederland is het uniek om als gezonde zwangere de keuze te hebben voor een bevalling thuis of poliklinisch (in een ziekenhuis of geboortehuis). Geregeld heb ik in de praktijk zwangeren die niet afkomstig zijn uit Nederland en met verbazing kijken zij naar de  Nederlandse bevalcultuur.

Waar in veel andere landen alle zwangere als medisch worden beschouwd en medisch bevallen in het ziekenhuis de norm is. Zien de zorgverleners in Nederland een zwangerschap niet als een ziekte en mag een gezonde zwangere bevallen in de omgeving die zij wenst.

Zo had ik laatst een hoog zwangere vrouw op het spreekuur die in verwachting was van haar derde kind. De vorige twee kinderen had ze beiden in een ander land gekregen. Bij dit derde kindje zou het dus voor haar ook het derde land zijn waar ze in zou bevallen. Ze blijkt de vorige twee keer medisch in een ziekenhuis te zijn bevallen maar hoe het er daar precies aan toe is gegaan weet ik ook niet.

Bij dit kind kiest het ouderpaar bewust voor een thuisbevalling, heel bijzonder met hun achtergrond. Tijdens het spreekuur bespreek ik nog hun geboortewensen en toevallig twee weken later gaat de telefoon tijdens mijn dienst. Ze heeft weeën! Ik haast mij naar deze zwangere. De vrouw heeft al 7 cm ontsluiting en in het Engels leg ik aan de partner uit dat ik de spullen voor de thuisbevalling klaar zet en een kraamverzorgende bel voor assistentie bij de thuisbevalling. De partner geeft mijn uitleg in hun taal door aan deze stoere barende vrouw.

Precies twee uur na mijn binnenkomst wordt er in de slaapkamer van deze ouders een prachtig meisje geboren. De ouders bleken de thuisbevalling een geweldige ervaring te vinden. Dat is nog eens uniek!

Bron: de Drontenaar
Uitgave: Augustus

 

 

Het laatste nieuws


Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer