Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vertelt elke maand over wat zij meemaakt bij het uitoefenen van haar beroep.
Een baby in de baarmoeder krijgt zuurstof- en voedingsstoffen via de navelstreng die aan de navel vast zit en die verbonden is met de placenta (ook wel moederkoek genoemd). Een navelstreng bevat drie bloedvaten en heeft eigenlijk het meest weg van zo’n ouderwets krullende telefoonkabel.
Zodra de baby geboren wordt ontplooien de longen zich voor het eerst waardoor de navelstreng al vrij snel overbodig wordt. De navelstreng kan dan worden doorgeknipt, wat vaak door de partner en soms door de moeder zelf gedaan wordt. Vaak is dit één van de eerste fotomomenten na de geboorte waarna ouders hun baby in de armen sluiten en ik mezelf tegen de baby hoor zeggen; ‘Welkom op de wereld’.
Het liefst wacht ik als verloskundige even met het doorknippen van de navelstreng , een aantal minuten wachten kan er al voor zorgen dat de baby nog net even wat extra bloedtoevoer meekrijgt. Als ouders dat willen kunnen zij aangeven dat ik als verloskundige helemaal wacht tot de navelstreng is uitgeklopt. Na het doorknippen van de navelstreng blijft er bij de navel een klein stukje navelstreng over, het navelstompje.
Om het navelstompje plaats ik dan een navelelastiekje (cordring) die er om blijft totdat het stompje er na ongeveer een week vanzelf afvalt zodra het ingedroogd is. Voorheen werd hier een navelklem voor gebruikt, die door de hardheid en grootte toch wat minder babyvriendelijk is. In de kraampakketten die moeders in huis hebben zitten nog wel de nostalgische navelklemmen.
Gelukkig hebben wij in de praktijk genoeg navelelastiekjes op voorraad en verzamelen we de overgebleven navelklemmen om te doneren aan ontwikkelingslanden waar weinig veilige middelen voor het ‘afnavelen’ voor handen zijn. Zo proberen wij bij te dragen aan een veilig welkom voor zoveel mogelijk baby’s!
Bron: de Drontenaar
Uitgave: Mei