• Je bevind je in
  • Nieuws
  • Bericht: Uit de praktijk

Uit de praktijk

Verloskunde in de polder

Verloskundige Rolande Kempenaar van praktijk Morgenland uit Dronten vertelt deze maand over wat zij meemaakt bij het uitoefenen van haar beroep.

Het gebied waar wij verloskundige zorg verlenen is in de polder best uitgestrekt. Het omvat de dorpen Dronten, Swifterbant en Biddinghuizen en dan natuurlijk ook de buitengebieden. Gelukkig is het door de rust in de polder en de mooie rechte wegen allemaal goed binnen het wettelijk gestelde termijn van 15 minuten aan te rijden.

Het zijn veel verschillende woningen waar wij verloskundige zorg verlenen. Het varieert van een rijtjeshuis, vrijstaande bungalow tot een woonboot, appartement en natuurlijk, hoe kan het ook anders in dit mooie platteland, de boerderij.

Zo ook die ene keer waar ik een bevalling begeleidde op een melkveebedrijf waar op dat moment ook veel kalfjes geboren werden. De bevalling op de boerderij was in volle gang. De vrouw was geconcentreerd bezig om haar weeën op te vangen. Naast de slaapkamer was het kantoor, de man liep af en toe daarheen en kwam dan ook net zo snel weer terug.

Ik vroeg belangstellend of hij nog druk met het werk bezig was. Nee, de werknemer kon het allemaal prima af maar in het kantoor stond de camera die op de stal gericht was en op dat moment was daar een koe aan het kalven. Hij keek af en toe hoe het er daar voor stond.

Wat bijzonder, niet alleen zijn vrouw kreeg een kleintje maar ook een koe was bezig een kalfje ter wereld te brengen. Later, toen de vrouw vol geluk met haar kind in haar armen lag uit te rusten, hebben we het tijdspad eens bekeken en wat bleek, op vrijwel hetzelfde moment dat zij haar kindje ter wereld bracht kreeg de koe haar kalfje.

En ja als het dan allebei meisjes zijn, dan krijgen ze natuurlijk ook dezelfde naam. Dat kan niet anders.

 

Bron: de Drontenaar
Uitgave: Juli

 

 

 

Het laatste nieuws


Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer