• Je bevind je in
  • Nieuws
  • Bericht: Uit de praktijk

Uit de praktijk

Verspreking

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vertelt elke maand over wat zij meemaakt bij het uitoefenen van haar beroep.

Aan het eind van een kraamweek heb je als verloskundige de taak om het onderwerp vruchtbaarheid en anticonceptie aan te kaarten. Zodra het nabloeden van de bevalling gestopt is, is het mogelijk dat vrouwen weer ongesteld worden en dat betekend dat zij dan vruchtbaar kunnen zijn.

De ervaring leert dat er ouders zijn die ons enkele maanden na de bevalling bellen, met een positieve zwangerschapstest in hun handen. Nu is daar niks mis mee, in sommige gevallen juist een wonder als bijvoorbeeld een eerste zwangerschap moeilijk tot stand kwam. Voor de meeste gezinnen is het prettig als zij bewust bezig kunnen zijn met gezinsuitbreiding.

De populairste vormen van anticonceptie na de bevalling zijn toch wel het spiraaltje, de anticonceptiepil of het condoom. Ook wordt er regelmatig gekozen voor sterilisatie van de man als het gezin compleet is. Nu heb ik het idee dat dit voor mannen vaak een spannende ingreep is. Met name door alle pijnlijke verhalen die mannen hierover aan elkaar vertellen worden veel mannen al ongemakkelijk zodra ik dit onderwerp bespreek. 

Zo was ik laatst bij een gezin waarbij de moeder al was voorbereid op mijn vraag. Ze vertelde me dat ze er al over uit waren, en zei overtuigend, met een tevreden baby in haar armen: ‘Ja nu is Johan aan de beurt, hij gaat zich laten castreren’.

Op dat moment kwam Johan net de kamer binnen lopen. Zijn gezicht sprak boekdelen en als het even had gekund had hij zich graag weer omgedraaid denk ik. Ik stelde Johan gerust en zei: ‘Ik denk dat je vrouw steriliseren bedoeld’. Daarna konden we er allemaal erg om lachen en begon zelfs Johan zich op z’n gemak te voelen.

Bron: de Drontenaar
Uitgave: Maart

 

 

 

Het laatste nieuws


Uit de praktijk: huid

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer
Uit de praktijk: plan

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer