• Je bevind je in
  • Nieuws
  • Bericht: Uit de praktijk

Uit de praktijk

Vroed

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vertelt deze maand over wat zij meemaakt bij het uitoefenen van haar beroep.

In mijn werk noem ik mijzelf ‘verloskundige’.  Sommige collega’s in het werkveld noemen zich liever ‘vroedvrouw’, de voorloper van de moderne term ‘verloskundige’. Maar vroedvrouw. Wat betekent dit woord nu precies?

Volgens de encyclopedie betekent ‘vroed’: wijs, verstandig. Het woord vroedvrouw werd van oudsher gebruikt voor de wijste vrouw in een dorp of stad (meestal ook één van de oudere vrouwen). Zij had de meeste ervaring met zwangerschappen en geboortes, en je kon deze vrouw dus het beste bij je bevalling hebben. In die tijd al beschouwde de vroedvrouw zwanger zijn en geboorte als een normaal proces en niet als ziekte.

In Nederland is deze visie er gelukkig nog steeds. Bij ons unieke verloskundig systeem gaan we uit van het natuurlijke proces van zwangerschap en geboorte. Vrouwen kunnen (in principe) zelf kiezen waar ze bevallen en verloskundigen werken zelfstandig. Verloskundigen in Nederland zijn ervoor opgeleid om ervoor te zorgen dat er tijdens de zwangerschap en bevalling geen onnodige medische ingrepen plaats vinden. Een belangrijke taak, waarvan ik hoop dat wij in de toekomst dit beroep onafhankelijk kunnen blijven uitoefenen.

Hiervan zijn wij afhankelijk van de plannen van het ministerie, waarbij momenteel de visie bestaat om de vergoeding van de gehele geboortezorgketen (van kraamzorg tot gynaecoloog) uit dezelfde pot met vergoedingen te betalen en dit zelf onderling te moeten verdelen.

Iets waarvan ik persoonlijk denk dat dit niet zal werken. We kunnen ons beter bezig houden met hoe we samen de beste zorg kunnen leveren aan zwangere vrouwen dan dat we een goed geboortezorgsysteem op z’n kop gooien omdat het financieel goedkoper zou zijn. Voorlopig focus ik me als verloskundige dus gewoon nog even op het ‘verlossen’.

Bron: de Drontenaar
Uitgave: Februari

 

 

Het laatste nieuws


Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer