• Je bevind je in
  • Nieuws
  • Bericht: Uit de praktijk

Uit de praktijk

Winter-baby

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vertelt deze maand over wat zij meemaakt bij het uitoefenen van haar beroep.

Afgelopen maanden heb ik binnen het team de meeste winter-baby’s ‘gevangen’. Met als hoogtepunt een baby op tweede kerstdag. Van eerste op tweede kerstdag werd er om 2 minuten over 2 uur ’s nachts een mooi meisje geboren. De ouders hadden haar kerstslofjes al klaar liggen, dus maar goed dat ze alsnog op tweede kerstdag werd geboren.

En deze geboorte was ook gelijk m’n laatste bevalling van 2022. Het jaar 2022 zit erop! Het jaar waarbij verloskundige Rolande Kempenaar de meeste geboortes mocht begeleiden. Op de hielen gevolgd door collega verloskundige Hilde Plomp.

Er vond bijna een kwart van de geboortes thuis plaats, wat vrij hoog is ten opzichte van het landelijke gemiddeld van nog geen 15% thuisgeboortes (cijfers 2020). En 10% van de baby’s werd poliklinisch in het geboortezorghuis of een verloskamer geboren. Zo’n 2/3 van de baby’s werd uiteindelijk in het ziekenhuis geboren, waarbij veel moeders een groot deel van de bevalling thuis of in het geboortezorghuis zijn geweest.

Redenen om bijvoorbeeld in het ziekenhuis te bevallen zijn langdurig gebroken vliezen, wens voor een ruggenprik, het niet vorderen van de ontsluiting of een baby die in het vruchtwater heeft gepoept. Het merendeel van de baby’s werd tussen 39 en 41 weken geboren, waarbij het gemiddelde gewicht een mooie 7 pond bedroeg (3534 gram om precies te zijn).

De meisjes hadden in 2022 de overhand, maar liefst 51,5% werd als meisje geboren en 48,5% als jongen. De naam Bram was in 2022 populair en daarnaast ook nog veel andere mooie namen die favoriet zijn. Ik ben trots op alle stoere vrouwen, dappere papa’s en mooie baby’s van 2022! Op naar 2023! Eens zien welke collega straks de primeur heeft voor de meeste lente-baby’s.

Bron: de Drontenaar
Uitgave: Januari

 

 

Het laatste nieuws


Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer