• Je bevind je in
  • Nieuws
  • Bericht: Uit de praktijk

Uit de praktijk

Zomerpret

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vertelt elke maand over wat zij meemaakt bij het uitoefenen van haar beroep.

We zitten volop in de zomermaanden en dat brengt naast zomerpret ook andere dingen met zich mee. De zwangere vrouwen die in de zomer zijn uitgerekend hebben het met deze warme temperaturen niet altijd even comfortabel. De handen en voeten zwellen op door het vasthouden van vocht en het lijf koelt maar moeilijk af.

Voldoende drinken, koude voetenbadjes en de schaduw opzoeken hoor ik mezelf regelmatig zeggen tijdens het spreekuur. Gelukkig worden veel baby’s ’s nachts geboren, waardoor deze vrouwen de hitte mét weeën niet hoeven te trotseren.

Ik kan me nog goed een bevalling tijdens een hittegolf herinneren. Midden op de dag is deze barende vrouw, die ik samen met de partner en kraamverzorgende bij sta, de weeën weg aan het puffen. Beheerst en geconcentreerd ademt ze zich door de weeën heen. Iedere bevalling kan ik weer zo onder de indruk zijn waartoe een vrouw in staat is.

Op een gegeven moment is het eind van de bevalling in zicht en dat is uiteraard zweten geblazen. In dit geval niet alleen voor de zwangere vrouw. Ik zet de laatste spullen voor de geboorte klaar. De partner geeft tijdens de weeën druk op de onderrug van zijn vrouw. De kraamverzorgende loopt op en neer naar de badkamer om vervolgens steeds een koud washandje op het hoofd van de barende vrouw te leggen.

Op een gegeven moment zie ik haar tot mijn verbazing met meerdere koude natte washandjes terug de slaapkamer in lopen. En voor ik het weet zitten we daar, om het bed heen, allemaal met een koud washandje op ons hoofd. Zodat we even later een prachtig gezonde baby kunnen verwelkomen. Als dat geen zomerpret is!

Bron: de Drontenaar
Uitgave: Juni

 

 

 

Het laatste nieuws


Uit de praktijk: huid

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer
Uit de praktijk: plan

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer