Een verwijzing van de huisarts is niet nodig voor het maken van een afspraak. Nadat de zwangerschapstest positief is kan contact worden opgenomen met verloskundigenpraktijk Morgenland. Vervolgens wordt dan een eerste echo ingepland rond 8 weken zwangerschap, wat gecombineerd wordt met een intakegesprek.
Dat is zeker mogelijk. Het kan voorkomen dat er sprake is van verhuizing of dat iemand zelf graag kiest voor een andere verloskundigenpraktijk. Om goed op de hoogte te zijn van het verloop van de vorige zwangerschap en bevalling worden er daarom gegevens opgevraagd bij de vorige verloskundigenpraktijk en/of het ziekenhuis.
Het is raadzaam om het vitamine foliumzuur te gebruiken als er een kinderwens is en dit te continueren tot 12 weken zwangerschap. Hiervoor kan de dagelijkse dosering van 400 microgram per dag worden gebruikt. Foliumzuur heeft namelijk een positieve ontwikkeling op de vroege ontwikkeling van het kind. Foliumzuur verkleint de kans op geboorteafwijkingen als een open ruggetje, een hazenlip en open gehemelte.
Het is niet nodig om zelf de huisarts en apotheek hiervan op de hoogte te brengen. Na het uitvoeren van de termijnecho tussen 10 en 12 weken zwangerschap stuurt praktijk Morgenland een bericht naar de huisarts en apotheek. Bij het eventueel voorschrijven van medicatie zijn dan zowel de huisarts als apotheek op de hoogte.
Te allen tijde is er een verloskundige beschikbaar, ook als er meerdere bevallingen tegelijk zijn. In de praktijk is de kans klein dat er meerdere bevallingen tegelijk plaatsvinden, gezien praktijk Morgenland een kleinschalige verloskundigenpraktijk is. Mocht het zich toch voordoen dan kunnen zowel verloskundige Rolande als Daniëlle tegelijk aan het werk zijn. Indien er zich dan nog een derde bevalling aan zou dienen heeft praktijk Morgenland afspraken met verloskundigenpraktijken in de omgeving die dan hulp kunnen bieden. Tijdens vakantieperioden, waarbij één van de vaste verloskundigen afwezig is, wordt er voor vervanging gezorgd.
De verloskundigen begeleiden naast een bevalling op bed of op de baarkruk ook bevallingen in bad. Dit kan zowel thuis plaats vinden in een speciaal bevalbad als in het Geboortezorghuis in Harderwijk waar een speciaal bevalbad aanwezig is. Hierbij houden de verloskundigen de veiligheid van moeder en kind nauwlettend in de gaten. Het kan voorkomen dat door medische redenen het uiteindelijk niet mogelijk is in bad te bevallen.
Het plaatsen van een spiraaltje bij praktijk Morgenland is mogelijk voor alle vrouwen, ook voor vrouwen die in de vruchtbare levensfase zijn en niet eerder zwanger zijn geweest. Hierbij is het dan wel praktisch om de spiraal te laten plaatsen tijdens de menstruatie, gezien dat het inbrengen van de spiraal vergemakkelijkt.
In hoeverre het plaatsen van een spiraal wordt vergoed is afhankelijk van de zorgverzekering. Vanaf 2017 vergoeden de meeste zorgverzekeraars het plaatsen van een spiraal bij een verloskundige. Indien een zorgverzekering de plaatsingskosten niet vergoed zijn de kosten voor het plaatsen € 58,86.