Weeën pijn


Bij een bevalling horen weeën. De pijn van weeën is in tegenstelling van pijn bij ziekte of verwonding een functionele pijn. Het is geen teken dat er iets mis is, het is een teken dat er een kind geboren gaat worden. Een wee is een samentrekking van de baarmoederspier, wat voelt als een kramp in de onderbuik die langzaam opkomt en weer afzakt. De pijn kan voelbaar zijn in de buik, onderrug en/of bovenbenen. Doordat de baarmoederspier samentrekt wordt door het hoofdje van het kind druk uitgeoefend op de baarmoedermond. Door deze druk zal de baarmoedermond zich steeds verder openen en komt er ontsluiting. Uiteindelijk is er tien centimeter ontsluiting nodig voordat het persen kan beginnen en het kind geboren wordt.

Er zijn verschillende manieren om met de weeënpijn om te gaan. Dit is voor iedere vrouw verschillend. Het masseren van de onderrug of het nemen van een warme douche kan bijvoorbeeld helpen. Een warm bad werkt tevens ontspannend waardoor de lichamelijke pijnstiller, ook wel endorfine genoemd, beter vrijkomt. Meer informatie over het omgaan met weeën pijn ende mogelijkheid voor pijnbehandeling zijn in onderstaande folders te vinden. Één van de mogelijkheden voor pijnbehandeling die in de folder staat omschreven is de GeboorteTENS. De verloskundigen van praktijk Morgenland hebben een GeboorteTENS bij de hand mocht dit wenselijk zijn tijdens de bevalling. Voor de individuele onderdelen van de TENS, de elektroden, wordt een vergoeding van € 20,00 gevraagd.  

Ook het afwisselen van de houdingen tijdens de bevalling heeft positieve invloed op de beleving van pijn. In deze folder zijn voorbeelden van houdingen weergegeven.

Welke houding past bij jouJouw bevalling: Hoe ga je om met pijn?

Het laatste nieuws


Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer