Voorbereiden bevalling


Jouw bevalling: Hoe bereid je je voor?Een goede voorbereiding op de geboorte kan angst en onzekerheden weg nemen. Hierdoor is het mogelijk om tijdens de bevalling beter te ontspannen. Ontspanning zorgt ervoor dat de geboorte beter verloopt. Voorbereiding op de bevalling kan bijvoorbeeld door het volgen van een zwangerschapscursus, bezoeken van een voorlichtingsavond of het maken van een geboorteplan. Meer informatie over een goede voorbereiding op de bevalling is hier te vinden.

Geboorteplan checklistIn een geboorteplan worden wensen voor de bevalling opgeschreven. Bijvoorbeeld wie er bij de bevalling aanwezig zijn, waar de bevalling zal plaats vinden of welke houding de voorkeur heeft. Daarnaast kan ook aangegeven worden wie de navelstreng door zal knippen en of het wenselijk is dat er foto’s van de geboorte gemaakt worden. Het geboorteplan kan vervolgens met de verloskundige besproken worden. Zij zal verdere uitleg geven en bespreken of de wensen haalbaar zijn. Een format om het geboorteplan op in te vullen is hier te vinden.

Plaats bevalling

De plaats waar de bevalling plaats vindt kan zelf gekozen worden, zolang er geen medische reden is om in het ziekenhuis te bevallen. De verloskundige begeleid zowel de bevalling thuis, poliklinisch in het MC Zuiderzee ziekenhuis in Lelystad als in het Geboortezorghuis in Harderwijk. Het is handig om de keuze voor de plaats van de bevalling al tijdens de zwangerschap te maken. Bij het maken van de keuze is het belangrijkste te kiezen voor de plek waar beide ouders zich prettig en veilig voelen.

Thuis

De keuze voor een thuisbevalling kan bijvoorbeeld te maken hebben met een vertrouwd gevoel in de eigen omgeving. Dit kan een positieve invloed hebben op de bevalling. Andere voordelen kunnen zijn dat je alles bij de hand hebt en eventuele grotere kinderen in hun eigen bed kunnen blijven slapen. De verloskundige heeft veel medische spullen bij zich waardoor thuis bevallen is net zo veilig als poliklinisch bevallen in het ziekenhuis of Geboortezorghuis.

Poliklinisch of in Geboortezorghuis

Als er voor een poliklinische geboorte in het ziekenhuis of Geboortezorghuis wordt gekozen komt de verloskundige in het begin van de bevalling eerst thuis langs. Zodra de bevalling goed op gang is kan de bevalling verplaatst worden naar het ziekenhuis of Geboortezorghuis. De verloskundige gaat mee en in feite huurt het gezin een verloskamer in het ziekenhuis of Geboortezorghuis. Meestal wordt hiervoor een eigen bijdrage gevraagd van de zorgverzekering. Verloskundigenpraktijk Morgenland begeleidt bevallingen in het MC Zuiderzee ziekenhuis in Lelystad en in het Geboortezorg in het St. Jansdal te Harderwijk.

  • Meer informatie over poliklinisch bevallen in het MC Zuiderzee ziekenhuis in Lelystad is hier te vinden.
  • Meer informatie over bevallen in het Geboortezorghuis in Harderwijk is hier te vinden.

Het laatste nieuws


Uit de praktijk

Verloskundige Rosemiek van praktijk Morgenland uit Dronten vertelt over wat...

Lees meer

Uit de praktijk

Verloskundige Floor Pol van praktijk Morgenland uit Dronten vertelt deze ma...

Lees meer

Uit de praktijk

Verloskundige Rolande Kempenaar van praktijk Morgenland uit Dronten vertelt...

Lees meer