Prenatale screening


In de zwangerschap krijgen (aanstaande) ouders de mogelijkheid om onderzoeken naar de gezondheid van het kind uit te voeren. Dit heet prenatale screening en bestaat uit een screening op syndroom van down-, edwards- en patausyndroom en 20-weken echo. In het counselingsgesprek aan het begin van de zwangerschap zal de verloskundige dit onderwerp ter sprake brengen. Via deze link kunnen ouders zich op het counselingsgesprek voorbereiden.

Bij de screening op syndroom van down-, edwards- en patausyndroom is er keuze uit verschillende testen. Hierbij kunnen de ouders kiezen tussen een combinatietest en een NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test). De combinatietest bestaat uit een bloedafname en nekplooimeting. Bij de NIPT is er enkel bloedafname. Meer informatie over deze testen zijn te vinden in de folder, ‘Informatie over screening op syndroom van down-, edwards- en patausyndroom’.

de 20 wekenechoDe 20-weken echo is een echoscopisch onderzoek waarbij gekeken wordt naar mogelijke lichamelijke afwijkingen, zoals een open ruggetje of hazenlip. Het kindje wordt van top tot teen bekeken. Indien gewenst kan ook het geslacht van het kind bekeken worden. Meer informatie over de 20-weken is te vinden in de folder, ‘Informatie over de 20-weken echo’.

 

Prenatale screening wordt uitgevoerd door echoscopisten die hierin gespecialiseerd zijn. Bij praktijk Morgenland is er de mogelijkheid om dit bij echoscopiste Femke Brust uit te laten voeren. Met meer dan 30 jaar ervaring maakt Femke met veel plezier deze echo’s. Voor het waarborgen van de kwaliteit is Femke aangesloten bij Stichting Prenatale Screening Noordoost-Nederland (SPSNN). 

Om de mogelijkheid voor partners te vergroten om bij de afspraak aanwezig te kunnen zijn, worden deze echo’s op vrijdag en zaterdag ingepland. 

Voor het maken van een echo is het niet noodzakelijk om onder controle te staan bij praktijk Morgenland. Ook indien de controles bij een andere verloskundigenpraktijk of bij de gynaecoloog plaats vinden is het mogelijk om gebruik te maken van deze echo-faciliteiten.  

Een afspraak maken voor een echo-onderzoek kan bij de verloskundige op het spreekuur, telefonisch of via de website gemaakt worden. Klik hier voor inschrijving via de website.

 

Het laatste nieuws


Uit de praktijk: huid

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer
Uit de praktijk: plan

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer