Kraamtijd


Borstvoeding of kunstvoeding

De keuze voor borstvoeding of kunstvoeding wordt door de (aanstaande) ouders zelf gemaakt. Belangrijk is een keuze te maken die voor beide ouders prettig voelt. Borstvoeding is een natuurlijke manier om het kind te voeden en precies afgestemd op de behoefte van het kind. Kunstvoeding kan door beide ouders en bijvoorbeeld ook door familie gegeven worden. In de zwangerschap zal de verloskundige vragen naar de voedingskeuze voor na de geboorte, waarbij uitleg en informatie wordt gegeven over borst- of kunstvoeding.

Kraamzorg

In de kraamtijd is er een kraamverzorgster om te ondersteunen bij de verzorging van het kind. De medische controles zal zij uitvoeren en terugkoppelen aan de verloskundige. De kraamverzorgster assisteert bij het geven van borst- of flesvoeding. De eerste acht dagen is de kraamverzorgster beschikbaar voor alle vragen waar de ouders tegen aan lopen.

Screening

Screeningen bij pasgeborenen' Hielprikscreening en GehoorscreeninIn de eerste week na de geboorte zal bij het kind de hielprik worden afgenomen en de gehoortest worden uitgevoerd. Bij de hielprik wordt getest op verschillende ziektes zoals ziekte aan de schildklier, bijnieren en een specifieke vorm van bloedarmoede. De druppels bloed worden afgenomen door een prikje in de hiel van het kind. De gehoortest wordt gedaan met een apparaat die geluidsgolven uitzend. Het oor van het kind kan deze geluidsgolven weerkaatsen waardoor het gehoor van het kind getest kan worden. In de gemeente Dronten wordt de screening uitgevoerd door een verpleegkundige van het CJG. Het CJG krijgt automatisch bericht van de geboorte zodra de geboorte aangifte is gedaan. Het CJG neemt zelf contact op met het gezin om aan te geven wanneer zij langs zullen komen.

Het laatste nieuws


Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer