• Je bevind je in
  • Nieuws
  • Bericht: Uit de praktijk

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vertelt deze maand over wat zij meemaakt bij het uitoefenen van haar beroep.

Als verloskundige hebben we best een solistische beroep, ondanks dat we natuurlijk in een team samenwerken. De begeleiding tijdens het spreekuur of bij een bevalling is doorgaans door één verloskundige tegelijk. Des te leuker als er wel een keer gelegenheid is om samen de zorg te verlenen, zoals laatst bij een bevalling tijdens de dienstoverdracht.

We werken binnen de praktijk meestal met diensten van 24 uur. Dat houdt in dat de dienstdoende verloskundige 24 uur paraat staat voor het begeleiden van bevallingen, spoedcontroles en overdag voor het doen van de kraamvisites. De verloskundige die dienst heeft is tijdens deze 24 uur in de gemeente Dronten zodat er een korte aanrijtijd is naar onze gezinnen.

Onze aanrijtijd is maximaal 20 minuten, wat ervoor zorgt dat zodra mensen ’s nachts bellen en we ons nog even moeten aankleden en tanden poesten, we er met 30 minuten zijn. De dienstoverdracht is vaak ’s avonds rond 8 uur, een enkele keer ’s ochtends om 9 uur. Laatst had ik een keer zo’n overdracht om 9 uur ’s ochtends en zat ik middenin het begeleiden van een thuisbevalling.

Ik had deze ouders al uitgelegd dat ik het niet zou overdragen aan m’n collega voordat de baby geboren was. De hele nacht was deze stoere vrouw al bezig geweest met het wegpuffen van de weeën, ook ik was nu wel nieuwsgierig naar hun baby!

Tijdens het persen sluit mijn collega stilletjes aan in de slaapkamer. Nadat de vrouw in verschillende houdingen had geperst ging ze op de baarkruk zitten. Dit bleek de ideale houding voor deze vrouw. Voor ik het wist zat zowel ik als mijn collega op de knieën naast de baarkruk, zij met de doptone naar het hartje luisterend en ik klaar om de baby op te vangen.

Om 9:46 uur werd er een mooi meisje geboren. Ondertussen maakte de kraamverzorgende foto’s, waarbij we achteraf, samen met het gezin, toch wel moesten lachen om het beeld op de foto’s. Twee verloskundigen op hun knieën onder de baarkruk. Als dat geen teamwork is.

Bron: de Drontenaar
Uitgave: Februari

 

 

Het laatste nieuws


Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer