Centering Morgenland


De meetings van Centering Morgenland zijn door de praktijk zelf ontwikkeld en bestaan uit 4 meetings in de zwangerschap en 1 meeting na de geboorte. Het doel van deze extra begeleiding in groepsverband is het optimaal voorbereiden op het 2e en 3e trimester van de zwangerschap, de bevalling en kraamperiode. Tijdens de meetings ontvangen koppels extra informatie, maken zij kennis met relevante professionals in de vorm van gastsprekers en kan de groep elkaar helpen door te fungeren als klankbord.

De meetings zijn in een vaste groep van 6 tot 10 koppels in de groepsruimte op de hoofdlocatie in Dronten. Bij elke meeting is er naast de verloskundige een gastspreker uitgenodigd om extra informatie over een specifiek onderwerp te geven. De eerste meeting is bij zo’n 20 a 22 weken zwangerschap waarna de groep om de 4 weken bij elkaar komt en de laatste zwangerschapsmeeting bij zo’n 34 a 36 weken is. De meeting na de geboorte, die zo’n 4 a 6 weken na de bevalling plaats vindt, geeft de groep de mogelijkheid om elkaar terug te zien en ervaringen uit te wisselen. Tijdens meetings ontmoet de vaste groep bij elke meeting een andere verloskundige. Op deze manier leren de vrouwen en partners het team van verloskundigen goed kennen. De kosten voor het volgen van de reeks Centering Morgenland meetings zijn € 85,00, waarbij betaling op de eerste meeting plaats vindt.

Inschrijven voor Centering Morgenland kan bij de verloskundige op het spreekuur of hier.

Meeting 1 Zwanger & zo

Tijdens de eerste meeting staat het 2e en 3e trimester van de zwangerschap centraal waarbij er informatie wordt gegeven over de groei van de baarmoeder en ontwikkeling van de foetus. Er wordt ingegaan op zwangerschapskwalen waarbij een diëtiste als gastspreker kan ingaan op vragen omtrent voeding en zwangerschap. Er is tijdens deze avond ook aandacht voor onderwerpen als sport en bewegen in de zwangerschap en zwangerschapsverlof & regelgeving.

Meeting 2 Bevalling in zicht

De tweede meeting geeft informatie over de voorbereiding op de geboorte. De fysieke veranderingen, zoals het indalen van de baby en het hebben van voorweeën, komen aan bod. Net als de praktische tips omtrent het regelen van een kraampakket, vluchttas en een complete baby-uitzet. Als gastspreker sluit er een geboortetraumaspecialist aan, die samen met de verloskundige, aandacht heeft voor het samenstellen van een eigen geboorteplan. Hierbij wordt er informatie versterkt over de voor- en nadelen van bevallen thuis, poliklinisch (in een geboortehuis) en in het ziekenhuis.

Meeting 3 ‘Oh Baby’

  • Door: verloskundige Hilde Plomp
  • Op: maandagavond van 19:30 – 21:30 uur

De focus van de derde avond ligt op de geboorte van de baby en de eerste dagen daarna. Het hele proces van de geboorte wordt uitgelegd waarbij er informatie wordt gegeven over de verschillende fasen van de bevalling, soorten weeën en bevalhoudingen. Daarbij is er apart aandacht voor de badbevalling en verschillende vormen van pijnstilling tijdens de bevalling. De kraamverzorgende, die als gastspreker langs komt, geeft een inkijkje in haar rol tijdens de bevalling en de eerste week. De groep maakt alvast kennis met tips die een kraamverzorgende geeft en zaken waar zij in de eerste week tegen aan kunnen lopen.

Meeting 4 Melk en meer

De titel ‘Melk en meer’ verklapt dat deze meeting over borst- en flesvoeding gaat én alles wat daarbij komt kijken. Van tips voor het goed aan de borst leggen van een baby tot aan de samenstelling van flesvoeding. Een ervaringsdeskundige zal er tijdens deze avond voor zorgen dat er volop vragen gesteld kunnen worden aan een moeder die al meerdere kinderen heeft gekregen. De periode na de kraamweek komt tijdens deze meeting ook aan bod, zodat onderwerpen als kolven & werken, borstvoedingsproblemen en co-sleeping ook worden besproken.

Meeting 5 Dromen en Dragen

De meeting na de geboorte geeft de groep de mogelijkheid om elkaar met baby’s erbij terug te zien en ervaringen uit te wisselen. Onder begeleiding van verloskundige en draagdoekconsulent Daniëlle Wesseling kan er kennis worden gemaakt met het dragen van de baby met een draagdoek of draagzak. Als gastspreker is er een slaapcoach uitgenodigd die alles kan vertellen over het slaap- en droomritme van baby’s.

Het laatste nieuws


Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer
persbericht februari

‘Doorgeefkast’ voor zwangerschaps- en babyartikelen bij Morgenland

Het team van verloskundigenpraktijk Morgenland heeft een speciale ‘Doorge...

Lees meer
februari-2024-I-stock-8

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer