• Je bevind je in
  • Nieuws
  • Bericht: Uit de praktijk

Uit de praktijk

Name it

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vertelt deze maand over wat zij meemaakt bij het uitoefenen van haar beroep.

Zodra er een baby geboren is komt er veel op ouders af. Als verloskundige denk ik mee met ouders en herinner hen aan praktische zaken zoals het doen van de geboorte aangifte. Bij deze aangifte stelt de ambtenaar van de burgerlijke stand een geboorteakte op.

De geboorteakte is het juridisch bewijs van de geboorte. Dit kan gedaan worden door de moeder, vader, duomoeder of een ander persoon die bij de geboorte aanwezig was. Ouders hebben hier drie dagen de tijd voor en vindt plaats in de gemeente waar de baby geboren is. Op steeds meer plekken, sinds kort ook in Dronten, kan de aangifte online worden gedaan.

Of de aangifte nu online of offline is, bij sommige ouders kan de stress toeslaan. Ik heb weleens meegemaakt dat ouders er echt niet uit kwamen. Voor de grap stelde ik de naam ‘Daniëlle’ voor, maar dat vonden ze toch niet zo’n goed idee.

Zodra ouders de naam voor hun kind nog niet weten, krijgt de baby in onze administratie tijdelijk de naam ‘X’. Ondertussen is mijn ervaring dat er later altijd een prachtige naam komt te staan. Bij het doen van de aangifte is het niet geheel onbelangrijk dat er de juiste (spelling van de) naam wordt gebruikt.

Uiteindelijk is dit de verantwoordelijkheid van degene die de aangifte doet. Mijn opa heeft destijds bij de aangifte van één van zijn dochters de stoute schoenen aangetrokken en een andere naam gebruikt dan van origine bedacht.

Gelukkig is het goed afgelopen, kon mijn oma zich erin vinden en had hun kind niet anders willen heten. Dus voor wie niet voor verassingen wil komen te staan, is die online aangifte van tegenwoordig toch een uitvinding.

Bron: de Drontenaar
Uitgave: Mei

 

 

Het laatste nieuws


Uit de praktijk: huid

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer
Uit de praktijk: plan

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer