• Je bevind je in
  • Nieuws
  • Bericht: Uit de praktijk

Uit de praktijk

Culturele verschillen

Verloskundige Floor Pol van praktijk Morgenland uit Dronten vertelt deze maand over wat zij meemaakt bij het uitoefenen van haar beroep.

Tegenstellingen, daar kreeg ik mee te maken toen ik hier kwam werken na een opleiding en drie jaar werken in Frankrijk. Dat verloskunde hier meer vanuit de fysiologie wordt bekeken dat wist ik natuurlijk wel enigszins, maar dat de cultuur zó anders zou zijn had ik niet verwacht. Om maar wat te noemen: in Frankrijk wordt er over de vrouw gesproken als “patiënte”, hier als “cliënte”.

In Frankrijk is de vrouw (en de verloskundige) niet verzekerd voor een thuisbevalling terwijl we in Nederland niet eens in het ziekenhuis mogen bevallen als er geen medische indicatie voor is! De vraag “waar wilt u bevallen?” is in Frankrijk ”in welk ziekenhuis wilt u bevallen?”. Ik weet nog dat mijn vriendinnen me heel raar aankeken toen ik vertelde dat ik niet in een ziekenhuis ben geboren maar gewoon thuis! Ook met pijnstilling wordt heel anders om gegaan; in Frankrijk wordt er vaak tijdens de bevalling wel drie keer gevraagd “weet u zeker dat u geen pijnstilling wilt?” terwijl hier eerst andere hulpmiddelen worden besproken.

Als ik mensen om me heen vertel dat ik thuis ben bevallen zonder pijnbestrijding dan word ik niet begrepen of voor gek verklaard en als verloskundige die thuisbevallingen doet ben ik al helemaal niet goed wijs of onverantwoord. En toch, ik ben ik zo trots op mijn cliënten en op mezelf! Soms voelt het nog steeds raar dat ik me niet hoef te verantwoorden over het feit dat ik thuis ben gebleven met een cliënte of dat ik de gynaecoloog aan de lijn krijg zonder vooroordelen en merk hoe goed het samenwerkingsverband is tussen het ziekenhuis en de verloskundigen.

De verloskundige heeft hier dus een heel andere rol en plek en het gaat er niet om wat beter is, maar ik heb wel bewondering voor al die vrouwen die het op de “ouderwetse” Hollandse manier doen! En al wordt het aantal thuisbevallingen in Nederland ook minder, ik vind dat wij trots mogen zijn op onze blijvende fysiologische cultuur!

Bron: de Drontenaar
Uitgave: Mei

 


 

Het laatste nieuws


Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer