• Je bevind je in
  • Nieuws
  • Bericht: Uit de praktijk

Uit de praktijk

Geboorteplan

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vertelt elke maand over wat zij meemaakt bij het uitoefenen van haar beroep.

In de zwangerschap stellen veel koppels tegenwoordig een ‘geboorteplan’ op. Eigenlijk is een geboorteplan niets meer dan een soort wensenlijst voor de bevalling. Met daarbij de kanttekening dat het door onvoorziene medische omstandigheden anders kan lopen dan van te voren bedacht.

Als verloskundige vind ik het prettig als ouders op deze manier bewust met de geboorte van hun kind bezig zijn en kunnen bedenken wat zij zelf prettig vinden. Wensen kunnen gaan over de locatie van de bevalling, bijvoorbeeld thuis, poliklinisch in een geboortehuis of medisch in het ziekenhuis.

Maar ook over het opvangen van de weeën, zoals onder de douche, in bad of op de baarkruk. En ook wensen om extra personen bij de bevalling te hebben zoals een oma in spé of een geboortefotograaf kunnen in een plan worden opgenomen.

Als basis is het voor mij als verloskundige belangrijk dat de wensen medisch verantwoord zijn, de gezondheid van moeder en kind staan voorop. Tegenwoordig zie ik dat er steeds meer gebruik gemaakt wordt van een bad tijdens de bevalling. Een ideaal middel om de weeën in op te vangen of zelfs de baby in geboren te laten worden.

Een speciaal bad is hier voor nodig gezien een doorsnee ligbad toch wat te smal is. Deze speciale baden zijn gemakkelijk te huur of te koop. En als je als ouders dit toch iets te ingewikkeld vindt, dan is het bevalbad in het geboortehuis in Harderwijk ook nog een optie.

Afgelopen maanden zorgde een onvoorziene omstandigheid, namelijk het corona-virus, er voor dat een badbevalling uit hygiënisch oogpunt niet mogelijk was. Gelukkig is er versoepeling in de maatregelen en kan ik nu ook weer baby’s in bad verwelkomen!  

Bron: de Drontenaar
Uitgave: Juli

 

 

 

Het laatste nieuws


Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer