• Je bevind je in
  • Nieuws
  • Bericht: Uit de praktijk

Uit de praktijk

Teamwork

Verloskundige Rolande Kempenaar van praktijk Morgenland uit Dronten vertelt deze maand over wat zij meemaakt bij het uitoefenen van haar beroep.

Iedereen die een eigen bedrijf heeft, want ja dat is een verloskundigenpraktijk, weet dat je daar als eigenaar dag en nacht mee bezig bent. Het verschil met een bijvoorbeeld een loodgietersbedrijf is, dat bij ons mensen dag en nacht bellen en dan soms alleen hun voornaam zeggen. ‘ Ja met Anneke…’ radartjes in m’n hoofd gaan ratelen, welke Anneke ook alweer? Het geeft aan wat voor band ik met de zwangere vrouwen hebt, ze verwachten dat ik gelijk weet wie ze zijn bij het noemen van hun voornaam. Gelukkig weet ik dat meestal ook feilloos, soms ken ik vrouwen nog van een vorige baby die geboren is.

Verder krijgen we vaak de vraag wat we doen bij twee bevallingen tegelijk. Dan leggen we uit dat we altijd een achterwacht hebben in de vorm van een collega. Zo ook die ene keer. We hadden haar, ik zal haar ook maar Anneke noemen, geïnstrueerd vlot te bellen als ze dacht dat de bevalling begonnen was. De vorige twee keren was ze heel snel bevallen. Het was nacht en mijn collega was bezig met een bevalling in het geboortezorghuis in Harderwijk. Mijn collega kreeg haar aan de telefoon en begreep direct dat het serieus was. De volgende situatie ontstond. Collega roept tegen barende in het geboortezorghuis: ‘ ja, pers maar door’ en tegelijk tegen Anneke: ‘ rustig, doorademen en blijven zuchten’.

Na het doorgeven van deze tegenstrijdige instructies,  gaf ze de kraamverzorgster de opdracht de begeleiding over te nemen. Terwijl ik nietsvermoedend lag te slapen belde ze met haar privé telefoon mij wakker: ‘Rolande, nu naar Anneke!’ Als je de zwangeren zo goed kent en je collega ook, dan heb je niet meer nodig. Ik schiet in de kleren en ga op weg. Menig rotonde neem ik overdwars en ik hoop dat ze de voordeur al voor me open hebben gezet. In dit geval was ik precies op tijd, met m’n tassen snel naar boven en voor ik beide handschoenen goed en wel aan kon trekken kwam deze wereldburger al op de wereld. Wat een teamwork!

Bron: de Drontenaar
Uitgave: April

 


 

Het laatste nieuws


Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer