• Je bevind je in
  • Nieuws
  • Bericht: Uit de praktijk

Uit de praktijk

Zenuwachtig

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vertelt deze maand over wat zij meemaakt bij het uitoefenen van haar beroep.

Tijdens mijn werk verwelkom ik regelmatig zenuwachtige ouders (in spé). Vooral bij een eerste zwangerschap stappen ouders een compleet nieuwe wereld zodra de zwangerschapstest positief is. Niet zo gek dat er dan spanning komt kijken bij een eerste afspraak. Voor mij de uitdaging spanning zo snel mogelijk weg te nemen en ouders gerust te stellen.

Tijdens een eerste afspraak maken we een echo en voeren we een intakegesprek uit. Tijdens een intakegesprek nemen we vragen over de gezondheid van de vrouw, haar partner en familie door. Ook geven we voorlichting over voeding in de zwangerschap en leggen we uit welke testen er in de zwangerschap mogelijk zijn. Voor sommige koppels is de spanning tot de eerste afspraak zo groot, dat er bijna dagelijks een zwangerschapstest gedaan wordt voordat ze de eerste echo-afspraak hebben. We weten dat dit medisch gezien weinig meerwaarde heeft. Als een zwangerschap zich een aantal weken goed heeft ontwikkeld en deze zou onverhoopt toch eindigen in een miskraam, dan blijven vrouwen vaak nog een poos een positieve test houden. Dagelijks testen heeft helaas dus geen meerwaarde.

De eerste echo die we doen, noemen we vitaliteitsecho, en vindt plaats bij zo’n 8 weken. Als vrouwen eerder een miskraam hebben meegemaakt, voeren we deze eerste echo bij 7 weken uit. Voor 7 weken is er nog weinig van de zwangerschap te zien met de echo. Gelukkig kan ik bij een vitaliteitsecho rond 7 a 8 weken in de meeste gevallen ouders geruststellen en benoemen dat alles er tot dan toe goed uit ziet. En verlaten ze de spreekkamer met een opgelucht gevoel. Waarbij ik ze dan nog wel even vraag of ze willen beloven voorlopig geen zwangerschapstesten meer te doen. Tenzij ze de drogisterij willen sponsoren…

Bron: de Drontenaar
Uitgave: November

 

 

Het laatste nieuws


Uit de praktijk: huid

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer
Uit de praktijk: plan

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer

Uit de praktijk

Verloskundige Danielle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vert...

Lees meer